Tuesday, September 4, 2012

Minggu Orientasi (1)

Minggu ini merupakan minggu orientasi di semua kampus IPTA seluruh negara.Ada yang diberi nama Minggu Haluan Siswa,Minggu Suai Kenal dan pelbagai,namun matlamat dan objektifnya adalah sama yakni memperkenalkan suasana kampus dan memberi taklimat serta maklumat tentang kampus yang patut diketahui oleh mahasiswa dan mahasiswi baru.

PPMS

Kelompok manusia yang pertama yang menyambut kehadiran saya di UniMAP adalah PPMS atau pun nama mudahnya fasilitator yang terdiri daripada kalangan senior.Individu yang sedang mengawal lalu lintas seseorang yang saya kenali.Abang Hafizuddin.Ketika saya mendaftar di Matrikulasi dulu pun dia yang sedang menjaga lalu lintas datang menegur ayah saya.Di kampus pun itu juga tugasnya.Seorang yang dedikasi dan baru sahaja melangsungkan perkahwinannya pada Hari Raya baru-baru ini.Mabruk duhai senior.

Saya suka melihat gelagat dan dedikasi yang ditunjukkan oleh para PPMS,walaupun nampak keletihan melayan pelbagai kerenah dan tugasan,namun mereka nampak bersemangat melakukan tugas kebajikan dan sumbangan kepada kampus.Saya pernah berada pada situasi mereka dan saya tahu nikmatnya memberi sesuatu.Tahniah abang-abang PPMS ye.

POCO-POCO??

Saya dapat tahu daripada senior yang poco-poco dan senamrobik merupakan aktiviti yang sangat popular di UniMAP.Wah..sangat menarik.Saya tidak ada masalah dengan kedua-dua aktiviti ini kerana saya pun pernah mengendalikan minggu orientasi.Poco-poco,senamrobik,tai chi dan lain-lain senaman adalah aktiviti saya juga dahulu.

(Ketika ini fatwa poco-poco haram belum dikeluarkan.Ia masih lagi menjadi khilaf para ulama')

Bagus sekali aktiviti senaman ini,mendidik para mahasiswa untuk menjaga kesihatan.Kerana kesihatan itu adalah anugerah yang perlu dijaga.Namun di sana saya sedikit terkilan.Satu pagi itu kami diminta bangun awal dan pada 6.15 pagi digesa untuk berkumpul di dataran untuk bersedia melakukan senamrobik bersama dengan pimpinan tertinggi kampus.Padahal alangkah eloknya digesa para mahasiswa pada waktu sebegitu untuk solat Subuh berjemaah bersama kepimpinan universiti.Itu yang sepatutnya.Saya harap itu tidak berlaku lagi pada adik-adik saya sekarang.

Waktu solat juga antara perkara yang tak berapa dititikberatkan.Ya,benar yang mereka ini mahasiswa,sudah faham tanggungjawab mereka.Namun lebih elok dalam jadual program itu diletakkan slot solat waktu berjemaah.Waktu solat menjadi sempit kerana lebih mementingkan majlis-majlis yang disusun.Ya,majlis itu penting,namun majlis bersama Allah itu lebih penting.

Pengalaman saya di matrikulasi,solat berjemaah adalah slot wajib diselit pula dengan tazkirah dan kuliah agama.Usai solat,baru diteruskan majlis yang direncana.Orang besar pun solat jemaah bersama.Kan indah begitu.

Masih segar dalam ingatan saya satu ucapan yang disebut oleh seseorang yang menyebut kamu semua ni macam anak-anak saya,maka tidak ada masalah untuk bersalaman.Saya dan teman-teman yang baru saya kenali menjawab dengan selamba.Kalau begitu,kita pergi bersalam dan berpeluk dengan bini dia atau anak-anak perempuan dia,boleh tak.Dah kata macam anak-anak sendiri kan.

Diri kami tidak boleh berkompromi dengan pendirian tersebut.Nampak kecil soal bersalam dengan berlainan jantina,namun ia tetap termasuk dalam larangan agama untuk bersentuhan antara ajnabi.Adoii..kami pening...Hendaklah kita tidak mengambil ringan soal tegahan agama,walaupun kita anggap ia kecil.Jangan sampai sensitiviti kita terhadap dosa terhakis sedikit demi sedikit dek kerana suasa sekeliling.

SESI MALAM

Ada satu malam itu sesi bersama SS Mufti Kerajaan Negeri Perlis.Seingat saya ialah Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Dr MAZA) yang ketika itu agak panas dengan pandangan-pandangannya.Dia sememangnya seorang yang berkarismatik.Saya kagum dengannya.

Masih teringat teman saya mengomel tentang moderator malam itu yang menghadkan masa untuk sesi soal jawab atas alasan lewat,padahal baru lebih kurang jam 11 malam.Paadahal sesi malam terakhir yang penuh dengan nyanyian dan lakonan itu boleh pula lanjut sampai jam 12.30 tengah malam.Mana tak mengomel teman-teman saya.

Jangan la dalam soal akademik dan ilmiah dihadkan masa tapi dalam soal hiburan diberi ruang yang luas tanpa sekatan.Saya rasa perlu adil dalam soal itu.Haa..soal malam terakhir itu..menarik..

Pada malam terakhir itu diadakan majlis sambutan pelajar baru.Macam biasa,ada nyanyian,lakonan dan lain-lain.Saya sebenarnya tidak berkonfrantasi dengan majlis seperti ini selagi mana dalam batasan agama.Kalau ikut tarian,saya pun orang yang tahu asas tarian zapin,joget dan inang.Kan saya ini orang yang mencintai budaya..Cewah..Pernah membuat persembahan tarian (joget rasanya) di hotel selepas UPSR dan pernah membuat tarian kebudayaan di hadapan ribuan hadirin ketika Jambori Pengakap Malaysia 2006.Berlakon pun sudah menjadi kebiasaan saya.Cuma jarang sekali saya melakukan aktiviti-aktiviti ini.

Yang pentingnya adalah seluruh pasukan tarian saya semuanya lelaki dan kami tidak membuat aksi yang melampau.Sekadar manifestasi kebudayaan bangsa.Namun bila melibatkan tarian dan nyanyian yang diaksikan oleh wanita di hadapan kami para lelaki,saya tidak boleh bersetuju.Aurat sudah terdedah,lenggok badan yang menyedapkan nafsu lelaki memandang,iman saya membantah.Saya rasa soal ini perlu diperbaiki pada masa akan datang.Jangan remehkan soal agama walaupun nak berhibur.

jangan tiru aksi ini,,hehe


Malam itu saya dan teman-teman pulang dengan rungutan kerana majlis hiburan itu tamat lewat,esok pula kena ke BTN.

Saat ini adik-adik saya sedang menjalani Minggu Orientasi.Saya mengharapkan mereka kuat dalam mempertahankan prinsip agama mereka,tidak terpengaruh dengan arus semasa.Jika rasa kurang bersetuju,nyatakan rasa tidak setuju itu dengan penuh hemah dan tertib.Anda adalah mahasiswa,bukan lagi budak tadika.Saya harap solat dan akhlaq kalian terjaga.Selamat Berorientasi adik-adik sekalian.

BTN..kisah seterusnya..hehe...

1 comment:

che long said...

luahan rasa dan kritikan yg membina untuk IPT anda..
teruskan menulis.