Friday, May 17, 2013

Jika kerana Allah...

Setiap malam mengulang kaji di surau.Benarkah mengulang kaji atau mengulang sembang?Hihik..

Tiba-tiba Pak Cu datang bersembang..pesan Pak Cu yang saya ingat sampai sekarang.'Jika kita study kerana Allah,kenapa kita masih bermain-main dan tidak bersungguh-sungguh?'

Terpana..Benar katanya.Jika kita melakukan sesuatu itu dengan niat kerana Allah,kenapa kita melaksanakannya dengan main-main.Sedangkan sepatutnya kita mesti melakukan yang terbaik kerana niat kita kerana Allah.Jika kita bermain dan sambil lewa dalam tugas,mungkin niat kita itu bermasalah.

Pak Cu..sangat rajin study dan mengulang kaji.Fokus dan berdisiplin.Walaupun keputusan akhir tak sebagaimana yang dia harapkan,namun redha kerana dia berusaha sebaik mungkin.

KISAH SENIOR

Ketika di Maahad dahulu,saya sangat suka memerhati seorang senior ini.Waktunya sentiasa diisi dengan bacaan al-Quran.Di Masjid Islah itu menjadi saksi yang dia sentiasa bersama al-Quran.dia menekuni dalam menghafaz al-Quran.Jika tak silap saya,dia berjaya habiskan hafazan dalam tempoh 2 tahun lebih.

Itu adalah sesuatu yang hebat.Sekolah kami bukan sekolah tahfiz,bergelut dengan 20 subjek mata pelajaran,kepimpinan dan kelab yang aktif.Dan dia mampu menghafaz al-Quran dalam keadaan tersebut,dengan dia memegang amanah kepimpinan di sekolah.Saya kagum dengan dia,Zul Faisal Omar.Dia berjaya bukan kerana nama dia Zul Faisal,tetapi kerana ketekunan dan kesungguhannya dengan izin Allah.

KISAH JUNIOR

Dia masih di tahun 2 ketika itu.Luahnya pada kami,dia mahu kahwin awal.Saya dan arwah Zunnur tersenyum sahaja.Rupanya dia serius.

Belajar dengan menggunakan pinjaman PTPTN sebagai sara hidup,membela sebuah kereta lagi.Dia tekad mencari jalan untuk mengukuhkan kewangan.Saya perhatikan junior saya ini.Dia gigih menjayakan  perniagaannya.Dan pada tahun ketiga,dia berkahwin.Sekarangini berada di tahun akhir di kampus,dan bakal menimang cahaya mata sebulan dua lagi.Saya tumpang gembira.

Dia yakin dengan Allah,berusaha dengan tekun dan gigih,Allah izinkan dia....

JIKA NIAT KERANA ALLAH,KENAPA HARUS BERMAIN DAN SAMBIL LEWA???


No comments: