Monday, June 3, 2013

BERJALAN MENJAUHI??

Aku terkocoh-kocoh berjalan tatkala itu iqamat sedang dilaungkan.,Ahh..memang tak sempat dalam masjid..terus 'parking' di perkarangan luar masjid bersama jemaah lain..

الله اكبر..takbiratulihram memulai solat berbicara dengan Rabb..

السلام عليكم ورحمة الله...السلام عليكم ورحمة الله....

Alhamdulillah..selesai solat maghrib..kemudian terus bangun solat jenazah yang memang didirikan setiap kali habis solat waktu..kemudian solat ba'diah maghrib..dan aku duduk lama berteleku di situ..tak menghiraukan ribuan manusia yang sedang lalu lalang di sekeliling aku...tiada istilah duduk di tengah jalan bila berada dalam masjid yang luas ini..sound speaker dia pulak sangat power..dan imamnya sangat best..membuat aku asyik di dalam solat..

Aku teruskan saja bersila di atas lantai marmar itu..sambil mengulang hafalan Al-Quran beberapa muka..kemudian aku bangun dan berjalan perlahan ke pintu 21..aku masuk melalui pintu itu dan berjalan sahaja..sangat tenang aku di sini..tengah berkira-kira mahu berjalan terus rapat ke Raudhah atau pun singgah je mana-mana..dan akhirnya aku berpaling di tiang sebelah kiri aku,'parking' saja di situ..dan aku teruskan mengulang tanpa hiraukan sekeliling...

صدق الله العظيم...

Aku habiskan setelah melihat waktu Isya semakin hampir..ambil waktu rehat sikit..rupanya dari tadi ada sepasang mata di sebelah aku yang memerhatikan..aku berpaling pada empunya mata itu..

السلام عليكم..

Seorang pak cik tua memulakan bicara denganku,,aku yang sudah basi kerana sudah lama tak menggunakan bahasa Arab dalam perbualan..tapi aku berbual juga dengan pak cik itu..terabur la jugak perbualan tapi dia boleh memahami bahasa Arab rojak aku itu...beliau berasal dari Iraq..berkongsi pandangan dan cerita tentang negara masing-masing..

Dan di akhir perbualan,dia minta aku baca satu surah yang aku hafal dari juzu 30..aku segan..tapi memenuhi permintaannya,aku baca dan minta dia semak bacaan aku,..

Ada yang aku sangkut dalam bacaan..dia perbetulkan...setelah habis bacaan,dia senyum dan puji bacaan tersebut..padahal banyak cacat celanya..yang paling aku ingat ialah kata semangatnya supaya aku habiskan hafazan Al-Quran sebanyak 30 juzuk itu..dan jadilah pemuda yang soleh..

Sebelum azan berkumandang,aku bersalam dengannya dan dia mencium dahi aku..terasa kasih sayangnya walaupun hanya kenal hanya di ketika itu..dan aku terus berjalan ke depan menuju hampir ke Raudhah Rasulullah SAW..dah penuh pun,memang tak lepas nak masuk..

Cebisan kisah di Masjid Nabawi,Madinah..

Rindukan bahasa Arab???
Peluang habiskan hafazan dan dalami ilmu Quran??

Hehe...ada petanda Itik Kuning nak terbang ni..lala...


No comments: