Tuesday, January 1, 2013

2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari terakhir di tahun 2012,saya terfikir untuk update blog yang bersawang ini dengan peristiwa bergambar sepanjang 2012..

Namun saya menerima khabar berita,sahabat karib saya masuk ICU petang tadi..dan selepas Isya',ibunya menelefon saya..

"Mak Cik nak habaq ni kat Saiful,Zunnur tak dak dah..Dia pergi selepas maghrib tadi"

Terkulai aku mendengarnya..Zunnur...aku berada di UniMAP,4 tahun,8 sem,aku dan dia tak pernah berpisah,serumah dan sebilik.Rakan sekelas aku..Buat praktikal di tempat yang sama..tinggal di rumah sewa sekali...Naik motor sama-sama ke tempat praktikal..Projek FYP pun aku partner dengan dia..

Di kampus,solat jemaah sama-sama,pergi surau,dengar kuliah agama,pergi ceramah,usrah,tengok bola malam-malam..Dia penyokong sejati Kedah,aku penyokong sejati Kelantan..Selalu bergaduh dan menyindir..

Adakalanya dia kejutkan aku solat,adakalanya aku kejutkan dia..Mengaji quran bersama,malam-malam bergurau bersama,sembang pelbagai perkara,..Pemberi nasihat,penegur dan sahabat sejatiku,,


31-12-2012..aku sentiasa ingat tarikh ini..5 hari lagi genap umurmu 24 tahun,namun sudah takdir Allah,umurmu di dunia ini hanya 23 tahun 11 bulan..

Dirimu sahabat yang sangat baik..ceria dan periang..pejuang agama dan pendakwah muda...

Malam ini ramai sahabatku menangis mendengar berita pemergianmu..Bertuah dirimu disayangi oleh manusia,dan kami yakin Allah lebih menyayangimu..Tugasmu di sini sudah selesai..Berbahagialah di sana sahabatku..Allah merahmatimu sahabatku...Ya Allah,kurniakan rahmatmu ke atas sahabatku ini,,,

malam ini Itik Kuning berulang-ulang mendengar lagu Hijjaz..Kau Sahabat Kau Teman..

4 comments:

zulfadli said...

Inalillah.. semoga arwah bersama2 orang2 bertaqwa.. amin

Anonymous said...

Allah..Allah..Allah... damaikanlah arwah di sana.....

pena mujahadah said...

al-fatihah. moga arwah tenang disana.

nur said...

setangkai doa dan fatihah..